torsdag 3 februari 2011

Omstarta hjärnan...

Hjärnkoll på matenDet var väldans vad jag läser böcker nuförtiden. Jag känner mig som en riktig läsmask.
Ja, är det inte det ena jag samlar på eller fokuserar kring, så är det det andra. Just nu är det böcker, helhetshälsa och kost som gäller. På allvar den här gången!

Jag har börjat läsa i boken Hjärnkoll på maten - Inspiration, strategier och råvaror, skriven av Martin Ingvar och Gunilla Eldh.

Boken fångar mig med följande citat:
"Aldrig tidigare har vi haft tillgång till så mycket information om hur maten påverkar oss. Teveprogram, böcker och tidningsartiklar handlar både om seriös forskning och mer eller mindre fantasifulla hälsokurer och bantningsknep. Det twittras och bloggas och chattas om råvaror, recept och träningsprogram. Samtidigt svämmar butikerna över av billiga varor utan bäst-före-datum som får blodsockret att skena och hjärnans belöningssystem att blinga som ett tivoli. I den genren är det lösgodiset, småkakorna och chipsen som regerar tillsammans med läsk och öl."

Om man vill ge sig själv en omstart, utlovas en ganska tuff strategi med torftig meny. Jag skall i alla fall läsa boken och se vad jag tycker om det. Kanske är det en tuff omstart jag behöver, för att komma igång på allvar. Kanske väljer jag ISO-dieten i åtta veckor, eller så väljer jag något annat. Det är i alla fall dags för något helt annat än mitt tidigare liv.

Våren är snart här och det är väl på tiden att man börjar att rensa inifrån och ut. I vanliga fall brukar jag vilja rensa bort gammalt bröte här hemma. Jag har redan påbörjat rensningen i mina skafferier genom att slänga både godis, ostkex och andra ingredisenser som inte passar in i mitt liv just nu. Jag har slängt flera påsar sopor och gjort fint på köksbänken. Det är också prydligt värre i skafferierna och förvaringsburkslådorna.
Kanske skall jag slå två flugor i en smäll, genom att rensa både i hemmet och i mig själv :-).

Så här långt kan jag i alla fall konstatera att jag inte druckit läsk sedan i början av januari. Jag har heller inte ätit någon godis, förutom någon mörk chokladbit med minst 70 % kakao då och då. Inget intag alls av glass eller kakor m m - förutom den där bullen i Frankfurt. Efterrätter har heller inte passerat mina läppar alltför många gånger.
Så på det stora hela känns det riktigt bra, även om jag inte känner av någon viktminskning ännu. Det känns som om jag numera har tagit kontrollen över vad jag äter och vad jag vill ha ut av mitt liv.

Jag tror faktiskt att det är dags att lägga in en högre växel nu. Det är dags för morgonpromenader, bättre rutiner på kosten och ökad tillit till processen.


Önska mig lycka till, folks!

5 kommentarer:

Annelie sa...

Jag ja önskar dig verkligen lycka till.Låter som du är på väg....

lenislenis sa...

Definitivt! Lycka till! Du verkar ha en bra motivation!

snojbi sa...

Lycka till

Agneta sa...

Jag hejjar på....=)

Lät som du lyckades göra bra val på resa och det är en bra start.

//Agneta

Sussie sa...

Lycka till! PEPP PEPP

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar :-).
Thanx 4 leaving a comment :-).