Till frukost har jag ätit stekta tomater i kanel, ingefära och kardemumma (inte alls dumt, faktiskt :-)...). Jag har knäckt i två ägg och dekorerat dem med lite finsk ost (Koskenlaskija (Forsfararen)), en halv avocado och lite nötter.
Till lunch har jag ätit kycklinggrytan som tillagades någon dag sedan. Vi har brunt råris till, och jag tar bara två matskedar ris utav den, nuförtiden. Som garnering hade jag solrosfrön, vilket ger en härlig knaprighet till måltiden. Jag åt en gul kiwi till efterrätt.
Planen i stan är att köpa sig en laggpanna för att göra GI-pannakakor ikväll. Tanken är att de skall bli så många att de räcker till morgondagens lunch. Vi får se var det hela slutar. Jag har skrivit upp följande mjölsorter som alternativ till vetemjölet:
- mandelmjöl
- dinkelmjöl
- sojamjöl
- grahamsmjöl
- fiberhusk
Förresten. Idag åkte även den så kallade low carb-chokladen och de supersega blåbärsremmarna i soporna. Jag tänker inte beblanda mig med dem något mer... :-(. Usch och fy för sånt. Hellre äter jag mindre mängd av "äkta vara".
Jag tänker också slå ett slag för en finfin kokbok. Den kallas Hälsokokboken, och är ett trevligt tillskott till de andra "klassiska" rutiga kokböckerna.
Däri skrivs det om de nya koströnen och att man inte skall vara rädd för rätt slags fetter. Boken känns aktuell, och den kan vara bra att ha i var mans och kvinnas hem. Du får också en kort sammanfattning över t ex supermat, 2000-talets "hälsotallrik" m m.
Den innehåller över 500 recept, och även om man bara nyttjar hälften av dem, så räcker de ett tag :-). Det finns också små Obs!- eller fakta-rutor som informerar oss om olika saker vi kan tänka på för att förbättra våra kostalternativ. Det finns således tips för oroliga magar, glutenfri kost och t ex information om omega 3 i fisk.
Faktum är att jag nu hittade ett recept på Dinkelpannkakor eller -plättar i den fina boken :-) (sidan 53).
ägg, mjölk (man kan ju kanske använda sig av havre- eller sojamjölk), dinkelsikt, salt och smör är allt som behövs för smeten. Sen är man fri att använda grädde eller keso till bär eller frukt :-). Mums!
Jag tänkte också ta mig till några bokaffärer i Femman, när jag ändå är där. Tanken är att grabba tag i BokRea-tidningar - så att jag kan förbereda mig för den aktuella dagen den 23 februari. Jag har ju nobbat bokreorna ett tag nu, men nu när jag är boksugen igen, kan det vara skoj att ta del av folkfesten :-).
Tjohoo. Femman, here I come!
...
HUR BLEV DET DÅ?
Well... Den enda bokreatidning jag hittade fanns på Bokia. Vare sig Åhléns eller Akademibokhandeln visste när deras skulle komma.
Jag hittade upphängnings-anordningar för mina smycken på Lagerhaus. En suverän affär helt enkelt!
Jag fick tag i ett laggjärn, och började steka mina plättar så fort jag fått färdig smeten. Jag gjorde den på:
ägg
dinkelmjöl
ingefära
kanel
kardemumma
havremjölk
salt
Jag blandade också i russin, ett tärnat äpple, cocosflingor och en tesked flytande honung.
Jag stekte dem i laktosfritt smör.
Smeten pöste till sig emellanåt, så det blev till att blanda den.
Det är lite tidsödande att göra små små plättar, men de är ju fasligt söta .-). Ja, inte i smaken förstås, då dessa var relativt neutrala. Jag tinade upp ett paket med tropiska frukter och bär i kastrull och mosade till dem med stavmixern för att få lite nyttig sötma.
Eftersom plättarna går gärna av på mitten, är det bra att använda en så liten stekpanna du bara har - om du inte har en laggpanna förstås .-).
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Tack för att du lämnar en kommentar :-).
Thanx 4 leaving a comment :-).