min scrapresa

PRESENTATION
Jag heter Sari och jag har papperspysslat sedan 2005-2006. Jag är ingen natur-begåvning, utan lär mig allt eftersom. När jag började göra kort, blev det både det ena och det andra (enkelt och avancerat). Jag tror faktiskt att mina första pysselalster blev finska julkort-tags som jag bestämt mig för att skicka till Finland :-). För att inte slösa med dyra mönsterpapper, använde jag mig av presentpapper... :).

2007 - ÅRET JAG SKULLE FYLLA 40
I samma takt som jag bearbetade mig själv under året jag skulle fylla 40, sökte jag efter de ultimata pysselredskapen. 
Jag gjorde BOM-böcker och minialbum med BIAN (bind it all (en slags stans- och bindningsmaskin (Bind it all)), jag köpte en Cricut (elektrisk skärmaskin) och en tejppistol för dubbelhäftande tejp från USA. Och jag letade med ljus och lykta efter halloweendekorationer till mitt 40-årskalas. Därifrån växte kärleken till HALLOWEEN, häxor och andra hemskheter och det har inte gett sig. Så medan folk pratar om jul och julkort, pratar jag om halloween och halloweenkort :).

BLOGGANDE
Jag fortsatte att leta efter halloweenstämplar och gjorde några kort med hallowentema. Jag vågade mig på att jobba med Timpans distressdynor, och med tiden varvade jag härliga papper, olika skisser, specialvikta kort samt alterpyssel.

Jag var en liten osäker tjej när jag visade mina alster till den nyfunna pysselkompisen Agneta. När hon sett dem, tyckte hon att jag skulle skaffa mig en blogg, BUMS! Jag som både jobbade och pluggade tänkte att hur i all världen skulle jag ha tid med det? Det dröjde dock inte länge förrän jag startade min blogg http://sarispysselblogg.bloggagratis.se. Detta var i slutet av 2008.

MIN PYSSELKUNSKAP VÄXER
Under tiden fick jag reda på fler och fler scrapaffärer, både "riktiga" och webb-baserade. Jag köpte stämplar och pysselsaker som ingen annan. Cuttlebugs stansmaskin, stansmallar från Quickutz och Spellbinders, med mera med mera... Strax därefter började Martha Stewarts handstansar komma ut på marknaden. Oj oj oj, så dyrt det blev... :-).


Jag jobbade med olika sorters stämplar och saker, bara för att jag tyckte att det var roligt att prova på... Jag hittade några uggle- och halloweenstämplar hos Kortmakaren och jobbade glatt med dem. 
Jag anmälde mig till min första mara och var spänd inför detta. Vad skulle man ha med sig och vad skulle man inte ha med sig? Hmmm.... Det var inte lite... Tro mig!
En hel rullhurts köptes för detta ändamål, då jag tänkte att vi inte skulle ha mycket plats till vårt förfogande. Då gällde det att stapla på höjden. Med finess. Och jag hade rätt. Det fanns inte mycket plats att breda ut sig på, så jag var glad över att ha köpt hurtsen.

Det var många duktiga scrappare och kortmakare med på maran, så jag hade ingen chans att vinna några utmaningar. Inte förrän senare på kvällen. Detta gjorde ju att intresset för att utveckla sitt pysslande växte. För visst är det kul att vinna och få uppmärksamhet :-).

Sen dröjde det inte länge förrän jag fick mitt första inspiratörsuppdrag. Hos Kortmakaren! Jag var hyperglad över detta i säkert en månad... för inte fick jag berätta det för någon :-). 


Sen kom mara två, och tre och fyra...
Jag visste inte riktigt hur jag skulle bete mig på den andra maran, så jag började att göra en tag (etikett) med Wilma Långstrump-stämpeln och uttrycket "Tro på dig själv". Det tog ett par timmar att bli färdig med alla bokstäver, små tags m m. Jag lämnade in den till en utmaning, och strax därefter kom Kortmakar-Tina och frågade om hon kunde få köpa den. 


Observera att jag inte vunnit med alstret (!).

Jag som precis gjort den, hade svårt för att skiljas från den. Så konstigt resonerar jag faktiskt fortfarande... :-). 

Så jag började göra en till. Och en till. Och en till. Jag sålde tre sådana tags den kvällen, och fick behålla en. Till saken hör att jag inte hann göra så mycket mer den pysseldagen... :-), men det var jätteroligt att bli uppmärksammad för något man kommit på helt själv :-). Och till saken hör också att Katie - en välkänd papperspysslare och tårtmakare köpte en "Tro på dig själv-tag" med Wilma långstrump :-). Jag undrar om de fortfarande använder sig av dem för att stärka sig :.).


Jag tror att jag genomgick någon slags fas som där jag behövde stärka mig själv... för jag gjorde flera olika tags med denna typ av affirmationer... Typ "Ta ingen skit" m m. Därtill insåg jag att pysslandet var en perfekt ventil för att slippa älta problem på jobbet.

Näe, pysslandet är nog det bästa som kommit in i mitt liv. Jag tampas med utmaningar och svårigheter. Jag tar mig förbi hindren. Med hedern i behåll. Och ibland får jag till och med komplimanger för det jag åstadkommit. Det är nog sådant de flesta människor behöver i sitt liv. 
Så pyssla på, kära ni!


Det bästa med marorna var ju alla nya bekantskaper. Jag lärde känna flera goda pysselkompisar, och det har jag fortsatt att göra med åren. Den sociala biten är en oväntad bonus i denna hobby!
Sen åkte jag på den första scrapkrysningen till Kiel. Jag var ju helt ensam när jag skulle åka iväg och var väl lite orolig över om någon skulle vilja umgås med mig. Scrapbruket-Annelie hamnade bredvid mig, och sen var saken biff. Hon frågade om jag kunde tänka mig att göra inspirationsalster åt henne. Det är väl klart att jag ville det :), ivrig som jag var (och är).
Jag började följa med på mässor och träffa ännu fler pysselkompisar... 

Ååååh, vad jag gillade att möta kunderna på mässorna. Det var ju sådant här jag ville göra - på heltid!!!
I slutet av 2009 fick jag frågan av Scrap & Hobby-Maria om jag kände någon som ville jobba extra i butiken. Kände någon... Well... Jag anmälde mig genast frivillig :-). Hi hiiii.
 
Det började med att jag gjorde en blogg åt butiken. Sen var jag och fixade ordning på lagret i källaren - i smällkalla vintern. Och sen började jag jobba extra några timmar då och då. 
 

Vi fick ett gäng inspiratörer till butiken, och sen rullade det bara på med fler mässor och aktiviteter.


Och sen hör ni... Från och med september 2010 har tjänstledigt från mitt ordinarie arbete och jobbar istället på heltid hos Scrap & Hobby. 
Äntligen har jag världens roligaste jobb!
JAG INSPIRERAS UTAV...
Jag inspireras utav både färgstarkt, prickigt, randigt och rutigt, förutom av vintage, distress, steampunk, mixed media och andra stilar. Jag har aldrig varit en person som är enkelspårig, tvärtom. Ibland vet jag inte ens vilket ben jag skall stå på just den dagen... Så jag blandar och ger...
FÖRVARING
Under mina år som pysslare har jag kommit underfund med att förvaring och rätt slags verktyg är A och O inom denna hobby. Jag har provat flera olika sätt att förvara pysselsakerna, men jag tror att jag funnit ett sätt som jag är nöjd med. Just nu i alla fall. Man vet ju aldrig varifrån vinden blåser nästa gång :-).
Jag sorterar ganska mycket av mina saker i röda hurtsar från Bauhaus. Jag har också flera genomskinliga burkar från IKEA. Jag har olika sorters saker i dem, i min bokhylla som finns på min arbetsyta, men också i en annan bokhylla. Jag gillar dem för att det är lätt att se vad som finns i. Det finns ett uttryck som säger "Out of sight, out of mind", och det gäller för mig. Om jag inte ser mina saker, glömmer jag av dem.
 

Därtill förvarar jag mina handstansar i flera av lådorna i mina två MALM-byråer, jag har plastbackar för mina Tim Holtz-stämplar, andra stämplar vi har på Scrap & Hobby o s v.
Jag sorterar också upp mina spillbitar. Ett fack för varje färg. Många fack blir det. VERKTYG
 • Handstansar (EK Success, Martha Stewart , Artemio m fl),
 • Tim Holtz olika produkter (stämplar, stansmallar, metalldekorationer, distressprodukter (bläck, krackeleringsfärg, embossingpulver, infärgningsverktyg m m), verktyg),
 • Stansmallar från Spellbinders
 • Verktyg från t ex We R Memory Keepers (Crop-a-dile, corner chomper)
 • Tejppistol för dubbelhäftande tejp
 • Skärmaskin från Tonic Studios eller Martha Stewart (hjärtat bankar lite extra för denna skärare)
 • Pysselstrykjärn (Clas Ohlson)
 • Tiny Attacher - mini-häftapparat från Tim Holtz
 • Bigningsbräda (Martha Stewart, Scor-Pal)
 • Vattenspruta
 • Linjal
 • Skärbräda och skärmatta
 • Teflonark
 • Limpistol - helt oumbärligt!