söndag 16 januari 2011

Jag lär mig mer om LCHF

Well... Jag älskar färgen orange. Ja, det är sant. Även om inte så många andra gör det .-).
När jag läste på KomVux, hade jag mängder av pärmar med orange ryggar. Någon sade att färgen representerade kunskapshunger.
Det har jag tagit fasta på.

När jag färglägger stämpelmotiv från t ex The Greeting Farm, använder jag gärna orange i både hår och kläder - helt enkelt för att jag känner mig "tvungen" att göra det :-). Jag vet inte vad det är, men jag fascineras av färgen orange och jag blir väldigt glad av den.
Och när det kommer till kunskapssökandet, kan väl mina bloggar vittna om det. Jag söker gärna efter information - både här och där, och delar med mig om vad jag funnit, vare sig ni vill eller inte :-). Hi hiii.

...

Nu har jag fortsatt att läsa om LCHF på Doktor Annikas Dahlqvists blogg. Ganska intressant läsning, må jag säga. Jag försöker dock ta allt med en nypa salt.

Medvetenheten om fördelarna med LCHF-kost ökar i samhället. Det finns t o m restauranger som säger sig ha just LCHF-kost. Men Annika höjer ett varningens finger för att vi skall tänka till kring hur maten är tillagad (margarin vs smör vid stekning, omega-6-oljor, tillsatser som glutamat m m). Det är viktigt att vi säkerställer hur maten är tillagad!
Det är mycket att ta in, men vad jag förstått, finns det glutamat i ganska mycket. Nackdelen med glutamat är att den används som smakförstärkare - helt enkelt för att dölja dålig smak av t ex onaturliga tillsatser (om jag nu fattat saken rätt...).

...

Det talas också om riskerna med att man från Livsmedelsverkets sida förespråkar mat för unga och gamla (äldrevård, sjukvård, skola och förskola) att dricka magrare mjölk än de gör nu. Annika tycker att detta är illa, eftersom man ofta anser denna grupp vara oförmögen att själv tala om hur de vill ha det.
De skall också serveras margarin istället för smör till brödet. Och så vidare.
Orsaken till detta är att man från Livsmedelsverkets sida anser att smör med sitt mättade fett är farligt.

Margarin, å andra sidan, beskrivs av Annika likvärdigt med gul skokräm, och det är klart att om man tänker sig bilden av att bre på skokräm på sin smörgås - så är det ju inte så frestande.

Annika uppmanar föräldrar att göra sitt för att påverka i förändringen till det bättre, d v s övergången till LCHF-kost.

...

Jag läste också om att det finns ett kommunalråd som vill beskatta de överviktiga, eftersom de belastar samhället med ökade kostnader som deras övervikt medför. Annika menar istället att orsaken till att människorna är överviktiga, är att de följt dagens normativa kostråd (läs: enligt LCHF felaktiga kostråd - med lite fett och mycket kolhydrater)
Hon tycker istället att de är de som "är ansvariga för kostråden som bör betala en straffskatt" (Livsmedelsverket och Socialstyrelsen).
Sen finns det ju en hel del "tyckare" på hennes blogg som gör jämförelser med de kostnader som t ex rökare och missbrukare medför samhället. Är det inte dags att beskatta även dem, frågar de. En intressant reflektion, kan tyckas.

...

Jag börjar märka, ganska snabbt, att LCHF blivit en politisk fråga. Och jag börjar känna mig obekväm ju mer jag läser och förstår... Det verkar inte bara vara till att följa en diet och se glad ut...

...

Annika ifrågasätter vem som har rätten att ge ut allmänna kostråd.

Hon menar på, att på alla institutioner arbetar det människor, som i viss mån kan vara påverkbara av både kommersiella och ideologiska krafter - som i sin tur också kan vara påverkade av kommersiella krafter.

I dagsläget är det SLV - Livsmedelsverket - som ansvarar för de allmänna kostråden. SLV svarar mot Jordbruksdepartementet, som enligt Annika, bevakar industrins - inte folkhälsans - intressen. Hoppsan. Det låter ju lite intressant...

... Det finns många starka industrier som är med och påverkar det som till slut skall bli allmänna kostråd, bl a Unilever, Mazola, Coca Cola, Kelloggs, AXA samt läkemedelsindustrin.
När jag ser att Coca Cola är med på listan, tänker jag på de personer som dricker lightdrycker för att ta sig igenom dagen. Vad finns det för vinstintresse med alla dessa light-drycker, och vad innehåller en burk med Coca Cola egentligen? Varför blir den ett godkänt alternativ att ta till, om man tycker att det är tufft att följa en diet?

Annika anser att Läkemedelsverket inte har mycket att säga till om - utan istället står under hård press från läkemdedelsföretagen.
FHI - folkhälsoinstitutet - har en vegan till professor i nutriotionsfrågor - varför Annika tror att LCHF-frågorna inte hamnar högst upp på agendan. Hon antyder också att vegetariska organisationer sponsras av vegetabilie-industrin.

SoS (Socialstyrelsen) och SBU (Statens Beredning för Medicinsk Utvärdering) - anses vara fria från direktkoppling till industrin - men hon menar på att det ändå är människor som jobbar där - som i sin tur kan vara påverkbara för alla möjliga saker.

Som slutsats tycker Annika att var och en bör få bestämma vad de skall äta. Det gör vi ju ändå, tänker jag... Men det är klart att när det kommer till vem som skall ha rätten att bestämma vad våra unga och gamla skall äta, så tycker Annika att det bör vara just SoS och SBU som har den rätten, just för att de saknar direkt koppling till industrin, även om hon inte verkar vara helt övertygad om detta faktum.

Oj oj oj.... Det var mastig och tung läsning och skrivning, så här på morgonen.
Nu är det dags att inta lite frukost. Kanske skall jag steka ett ägg och lite bacon :-).
Hoppsan... Det blev visst en tomat- och ost-omelett (utan vatten) och knaperstekta småbitar av bacon på.

4 kommentarer:

Min egen hälsoresa sa...

Jag älskar också orange! :)
Hade orange väggar i hall och vardagsrum, och sen i nästa lägenhet orange sovrum...
Färgen är för mig även entusiasm och det verkar du ha mycket av nu när du inhämtar all denna kunskap! :)
Ska läsa igenom allt noga senare under dagen!
Lycka till med din nya diet!

Annelie sa...

Gud så gott d där lät då, din frukost!

snojbi sa...

Orange är en varm och härlig färg.
Man vet inte om man ska tro allt som skrivs om våran mat och om vad som är bra och dåligt.
Men om det stämmer det som Annica skriver så är det ganska skrämmande om vad de stoppar i våran mat för att dryga ut den.
Har precis ätit en lite sen lunch på julskinka och broccoliomelett med massor av ost i.
Ha en bra dag

Snabbscrapparen sa...

Det är många på jobbet som valt bort att äta i skolmatsalen på grund av att de mår dåligt av maten. Jag tror att den är full av tillsatser och om jag någon gång inte har egan mat med brukar jag ångra att jag ätit där...jag äter om, maten, om du vet vad jag menar. Det är synd att våra barn ska behöva bli serverade det. Vissa dagar är det riktigt bra met men de får barnen betala för en annan dag då det får helfabrikat som blodpuddig och friterade potatisbullar...

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar :-).
Thanx 4 leaving a comment :-).