fredag 21 januari 2011

Info om den söta örten stevia

Här finns det information om Stevia Rebaudiana Bertoni.

Det står bl a så här om Stevia:

Innehåll och funktion
Steviaörten innehåller bl a sött smakande glykosider, minst 31 essentiella oljor, klorofyll, enzymer, vitaminer, mineraler, spårämnen såsom magnesium, kalcium, mangan, zink, kisel och tenn.
Stevia skapar inte begär efter mer stevia utan reducerar begäret efter sött av alla slag. Stevia kan därför vara en betydelsefull hjälp vid viktminskning.

Något om tand- och hudvård - med Stevia:
Stevias unika möjligheter gör den också idealisk för tandkräm och munsköljning eftersom studier har visat på att den möjligen kan reducera hål i tänderna genom att hindra tillväxten av plack i munnen.

Man kan själv göra munvatten genom att droppa 5-6 droppar steviakoncentrat i en liten mängd vatten. Steviakoncentratet kan också appliceras direkt på tandköttet där man sen masserar och sköljer. Stevias antimikrobiska förmågor är en del av vad som gör den så väl passande för tandvårdsprodukter. Tester har visat att stevian kan hämma tillväxten av mikrober som t ex streptoccocus mutans (=föränderlig, växlande). Här kan vi se den stora skillnaden mellan vanligt socker, som bidrar till att tänderna angrips av karies, och stevia som i stället kan hämma angreppet.

Vattenbaserat steviakoncentrat används också som hudpreparat för att förbättra hyns spänst och behandla skönhetsfläckar. Också direkt i sår. Det ger först en mycket stark smärta, men efter mindre än en minut är all smärta borta. Ger snabb läkning och inget ärr.

Användningsområden:
Koncentratet är som mat. Det har många medicinska användningsområden. Bra i badrummet, i köket och med på resan. Behöver inte förvaras i kyla eftersom bakterier inte överlever i koncentratet. Det håller i åratal.

Några droppar av koncentratet sötar nästan alla drycker. Kaffe behöver däremot fler droppar än andra drycker.

Mycket användbart i syrliga drycker eftersom det är effektivt också inom pH 3-9.

Bra i aloe vera koncentrat (som kan smaka bittert ibland) och i drycker.

Kan tillsättas i mjölk.

Dämpar aptiten. Tar lämpligen 15-20 minuter före måltid för att dämpa att man äter för mycket.
En läkares (i Kalifornien) teori är att stevian på något sätt återupprättar kopplingen mellan magen och hypotalamus, som bl a reglerar hunger och törst, så att signalerna om mättnad "går fram". Hade man forskat på detta hade stevia blivit klassificerad som medicin och inte funnits tillgänglig som kosttillskott.

Stevia kan inte patenteras - den är en naturlig produkt.

Vattenbaserat steviakoncentrat + stevia i den dagliga dieten verkar enligt vetenskaplig forskning sänka högt blodtryck, men inte påverka normalt blodtryck.

Anses bra för att snabbt rätta till blodsockerbalansen. Inom några minuter reagerar bukspottskörteln positivt. Diabetiker känner ofta en positiv reaktion inom några dagar.

Koncentratet tycks också påskynda läkandet för läpparna vid spruckna läppar, kylsår, herpesblåsor och munsår.

Ont i halsen: Droppa steviakoncentrat bak i munnen. Svälj det så att det samtidigt täcker in det såriga området i halsen. Resultatet känns inom en halv till en minut. Det gör mindre ont och det håller i flera timmer. Upprepa proceduren om det behövs igen. Ofta försvinner värken efter 2 - 3 gånger.
Det är kanske stevians innehåll av bl a zink som dödar viruset?

Steviakoncentrat är särskilt effektivt vid smärta.

Stevia fungerar också som naturligt- och milt vattendrivande.

Man kan tydligen köpa Stevia (och andra hälsokostprodukter) hos Vimishop.se, men också hos Stevia original och Stevia.se.

Och så här skriver Stevia original om Stevia:
Vi hävdar att stevia är framtidens sätt att tillfredsställa vårt söt sug, ett modernt sätt att söta livsmedel, drycker och sötsaker som godis och bakverk.

Stevia är naturligt sött, kommer från en ört med ursprung i Sydamerika. Det påverkar inte blodsockernivån, eller tandhälsan, innehåller inga kalorier, inga kolhydrater och har noll i glykemiskt index. Och framför allt det smakar sött och gott!

För bra för att vara sant? Nej, faktiskt inte. Bara en nyhet som folk i allmänhet behöver få upp ögonen för.

Med en större andel stevia i stället för vanligt socker i din kost minskar du risken för ohälsa och flera sjukdomstillstånd. Stevia passar bra till bakning, matlagning och de flesta andra områden du normalt sätt använder vanligt socker. Stevia tål värme utan att ändra karaktär och är lättlösligt i vätska.

Det bästa sättet att lära sig använda stevia är att utgå från recept speciellt anpassade för sötning med stevia. Mest för att stevia är så mycket sötare än vanligt socker och receptens proportion mellan torra och våta ingredienser skall bli rätt. En annan tumregel är ju som alltid, våga prova…

Om du blev nyfiken och vill ha receptböcker som är anpassade till Stevia, hittar du dem givetvis billigt hos AdLibris.com. Sök bara på Stevia, så hittar du flera stycken.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar :-).
Thanx 4 leaving a comment :-).