fredag 19 oktober 2012

STÄMPLINGSTEKNIKER

Jag hade en kurs i just stämplingstekniker hos Scrap & Hobby för några veckor sedan och jag tyckte att det var riktigt kul att både hälsa på gamla favoriter och även lära mig några nya tekniker :-).

Här är ett kort jag gillar... mycket för dess enkelhet...
Jag har använt mig av en stor bakgrundsstämpel, som jag lagt en papperscirkel på innan jag bläckade ned den med svart stämpelfärg (archival ink). Sedan tog jag papperet och lade på stämpeln, för att därefter trycka in stämpeltrycket genom att gnida in det med händerna. Detta är ett sätt att garantera sig om att man får ett bra avtryck, även med stora träkloss-stämplar.
Därefter färglade jag en fjärilsstämpel med distress marker-pennor. Jag färglade lite slarvigt här och där och sprayade en fin mist på stämpeln innan jag tryckte ned den mot papperet. Resultatet blev en vattenstämplad fjäril. (mini mister-sprayflaskorna funkar superduperbra till detta)

Psst... Om du gillar Timpans distressdynor när du färglägger, tror jag nog att du gillar distresspennorna också... Och om du vill spara någon krona, kan det vara värt att köpa hela kitet på en gång... Då kostar pennorna 27 kr/st i jämförelse med 35 kr/st :-).

Här har du ett stämpelset med massor av fina fjärilar (från Stampendous). Fördelen är att de är s k clear stamps - så du ser precis var du placerar den...


Paper piecing är en teknik som går ut på att man stämplar upp motivet på t ex mönstrade papper och sedan klipper ut och sätter fast dem med 3D-kuddar. Den här radhusstämpeln (v230) från Vilda Stamps passar ypperligt för just denna teknik :-).


Att t ex välja en stämpel som man vill stämpla upp många gånger med samma resultat - gärna i flera färger - är faktiskt möjligt... Du kan då göra din egen stämpeldyna till just den stämpeln, genom att ta en bit Cut n dry-felt, stämpla motivet i svart och sedan hälla Distress ink refill över motivet på väl valda ställen...
Du kan rengöra "stämpeldynan" med vatten, men tänk på att ta på dig handskar, då färgerna är koncentrerade och gärna färgar in händerna. Efter att du gjort ren "dynan" och låtit den torka över natten, kan du färga in den med andra färger och fortsätta stämpla med just den stämpeldynan... Tänk på att du även kan göra detta med t ex textstämplar och annat fint... :-). Om du vill behålla färgerna i dynan, kan du stoppa den i en zip-påse, tillsammans med ett avtryck på hur motivet blir, så kan du ta vid och stämpla vid ett annat tillfälle :-).
På bilden här har jag först provat hur färgsättningen blev, och sedan lagt till fler färger för att få en lite mer dynamisk färgsättning...


Här har jag provat på något som kallas för skuggstämpling med vit stämpeldyna från Memories. Jag har stansat ut en form med spellbinders ovala stansmall. Därefter har jag dragit in blå färg över mittendelen, medan stansmallen satt kvar på formen. Det underlättar om du tejpar fast den på baksidan.
Sen har jag stämplat en text med mörkare blå färg. För att få själva skuggtekniken kan man arbeta med två olika färger. Man placerar helt enkelt stämpelmotiven lite omlott. Om du inte har en genomskinlig stämpel (clear stamp), kan du använda dig av en s k Stamp-a-ma-jig för att placera stämpeln exakt där du vill ha den :-).


Det är också kul att stämpla på servetter och sedan värmefästa dem på stearinljus med embossingfönen. Tänk dock på att det blir snyggast om du har en servett i samma färg som stearinljuset. Jag gjorde mitt första exemplar med det gula ljuset - och då hade jag en vit servett...


Att göra alster med s k kollage-stämpling tycker jag är både trevligt och intressant. Här har jag använt mig av flera stämplar från Reprints härliga clear stamps.




Kissing technique är en kul variant som förtjänar påminnas om, speciellt när det kommer till s k solida stämplar, som jag kan tycka är lite tråkiga i sig... Jag letade fram två stämplar, en solid (julbocken - bara en form utan linjer...) och en mönsterstämpel. Jag färgade bocken med brun stämpelfärg och doppade sedan hjärtmönsterstämpeln på bocken innan jag tryckte fram den på papper. Det är ett sätt att ett fräckt mönster på motivet. Tänk dock på att rengöra båda stämplarna innan du gör om det...


Här har jag gjort samma sak, men haft svart färg på hjärtmönsterstämpeln. Skärpan på bilden är inte den bästa...


Reverse stamping är en metod för att spegelvända sina motiv. Till detta behöver du en clear stamp, som du monterar med framsidan på klossen för att få en yta att sätta stämpelmotivet på. Tänk på att det blir extra halkigt när du stämplar på detta vis... Viss övning kan behövas.
När du väl bemästrat tekniken, kan du få två motiv av en stämpel :-). Om du tycker att den "vanliga" stämplingen är för stark, kan du prova att stämpla av den lite lätt på ett annat papper innan du stämplar med den ordentligt. Då bör du kunna få samma intensitet i färgerna :-).

 
Jag hoppas att du hittade något kul bland stämplingsteknikerna...

1 kommentarer:

Gunvor sa...

Jättefint! Tack för påminnelserna om gamla kära stämpeltekniker.

Kram, Gunvor

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnar en kommentar :-).
Thanx 4 leaving a comment :-).